Spartathlon er et historisk ultraløb, der genskaber fodsporene af Pheidippides, en athensk soldat, der i 490 f.Kr. blev sendt til Sparta for at søge hjælp i krigen mellem grækerne og perserne. Ifølge den antikke græske historiker Herodotus ankom Pheidippides til Sparta dagen efter hans afgang fra Athen.


Spartathlon finder sted hvert år i september i Grækenland. Det er et af de mest vanskelige ultraløb i verden på grund af sin unikke historie og baggrund. Vejret er aldrig helt til at regne med, og har gennem årene krævet sine ofre, når løbere er startet ud +30 grader for så at blive fanget i styrtregn i bjergne.

Løbet starter i Athen og slutter i Sparta, en distance på 246 km. Løberne skal klare 75 kontrolpunkter med tidsgrænser undervejs og nå målet inden for 36 timer.

Spartathlon har været afholdt siden 1983, da en britisk militærhistoriker ved navn John Foden organiserede en ekspedition for at teste Pheidippides’ bedrift. Den første officielle Spartathlon blev afholdt i 1984 med 45 deltagere fra fem lande. Siden da er løbet blevet mere og mere populært og har tiltrukket nogle af de bedste ultraløbere i verden. I morgen starter ultraløbere fra omkring 50 nationer.

Danske løbere

Tre danske løbere stiller til start. Lukas Marmer Weiss Hohwü, som jeg ikke kender så meget til. Ved han har løbet længere bjergløb, så spændende at se, hvad han kan gøre ved de græske veje – eller omvendt. Diana Kämpe har – som jeg husker det – løbet og gennemført Spartathlon tre gange før. Ikke så meget man har set til Dianas resultater de seneste år. Og endelig Stine Rex, som for en måned siden satte verdensrekord på hhv. 300 km, 500 km og 72 timers ultraløb. Er Stine godt restitueret, så er hun selvsagt blandt favoritterne.

Jeg har ikke nærlæst deltagerlisten, så jeg giver ikke mit bud på favoritfeltet i denne omgang. Det kan være, at jeg kloger mig, når løberne nærmer sig målstregen i Sparta.

Race view

Du kan følge løbet live på denne side.