endurance & passion

Yukon Arctic Ultra

Da jeg var teenager så jeg første gang ekstreme præstationer fra Yukon, Canada. Den gang var reportagerne fra Yukon Quest – et 1.000 miles lang slædeløb. Jeg husker stadig den kæmpe fascination for disse vanvittige folk, som med deres hundespand gennemførte dette lange løb. Løbet var ikke blot sindsygt langt, men gennemførelsen skete under kolde temperaturer. Til tider helt ned under 40 minusgrader! Starten til Yukon Quest gik i øvrigt i dag.

Senere blev ultra-ekstreme-løbere tiltrukket af disse kolde betingelser – og Yukon Arctic Ultra var en realitet. “Løbet” er nu blevet gennemført siden 2004. Deltagerne kan vælge at gennemføre på ski, MTB eller til fods. Det er en konkurrence, men jeg er ret sikker på, at for størstedelen, så handler det bare om at komme helskindet hjem uden de store forfrysninger. På mange måder kan vel nærmere betegne YAU som en ekspedition fremfor et løb – sagt i respekt!

Løbet gennemføres på distancer på marathon, 100 miles, 300 miles og 430 miles! Til trods for løbets relativ beskedne størrelse, så er der faktisk hele fem danskere på startlinien i morgen. Jeg ved ikke, om det er et par år med hård vinter, som gør udslaget. Henrik Benzon stiller op på 100 miles, Jacob Hastrup og Leon Skriver Hansen skal løbe 300 miles, Jørgen Leschley Thorsted og Palle Andersen løber denne gang hele 430 miles.

Det er vinter og det er højt mod nord, så der er garanti for kolde temperaturer. Middeltemperaturen kommer til at ligge på omkring 20 minusgrader! I nogle tilfælde kan kviksølvet skrumpe ind til under 40 minusgrader. Lige nu er det faktisk varmt! Under løbet kan vejret føles her.

Som nogle af ovennævnte klip viser, så stilles der store krav til løberne og deres udstyr. En lille film (26 minutter) fra arrangørerne fortæller nærmere om betingelser som løbet gennemføres under. Har man lidt travlt, så skal man ikke snyde sig selv for et par frostramte fødder efter ca. 24½ minutter 😉

Jacob og Leon vil nok være undervejs i 6-7 dage. I den periode vil det være muligt at følge dem via GPS-tracking her. Mon ikke også, at der kommer lidt nyheder på Montane og YAU officielle hjemmeside.

Held og lykke til alle – og husk huen!

 

 

2 Kommentarer

 1. Flemming Hansen

  Hej Brian

  Mangler du ikke en 6. Dansker? Casper wakefield….

  Flemming

  • admin

   Fuldstændig ret – Casper Wakefield har jeg overset 🙁 Casper kan da heldigvis gøre opmærksom på sig selv, da han lige i øjeblikket ligger 1’er http://trackleaders.com/yukonultra13

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 ultrarun.dk

Tema af Anders NorenOp ↑